hur kan du leva ditt eget liv

Hur du kan leva ditt eget liv
Många är vi som har tappat bort oss själva i allt som måste GÖRAS. Hela tiden springer vi i ekorrhjulet, fortare och fortare. För vems skull? Varför gör vi det och vad vill vi egentligen uppnå? Har du också tappat bort dig i all prestation, stress och måsten någon gång? Och vad kan du göra för att återfinna dig själv igen? Idag reflekterar jag över flera viktiga frågor i vårt liv. 
Välkommen, Ingrid
Varför är det så svårt att leva sitt eget liv?
Jag har själv varit där. Från början är jag civilekonom, som hade höga ambitioner med mitt jobb och min karriär, jag ville hela tiden vidare till nya jobb och mer ansvar. Efter 10 år så hade jag nått mitt mål jag var produktchef på ett stort internationellt företag och jag jobbade i princip jämt.
En dag när jag hade varit land och rike runt på en produktlansering, fanns det inget mer jobb att göra, så jag åkte hem från jobbet halv fem, satte mig i soffan och funderade på "vad gör man när man kommer hem halv fem?". "Vad gör jag när jag kommer hem halv fem?". Ingen aning. Där och då insåg jag att jag helt hade tappat bort mig i allt arbete och i all prestation. När jag skulle komma på vem jag var, vad jag tycker var roligt och vad jag blev glad av, visste jag inte det. Det var helt blankt. 
Där och då började min resa i personlig utveckling till idag. Nu mycket väl medveten om vem jag är, vad jag vill och behöver och vad som gör mig glad och lycklig.
 
Har du tappat bort dig själv någon gång?
Har du tappat bort dig själv någon gång och känt dig vilse i ditt liv? Funderat på vad du vill jobba med? Var du vill bo? Hur du vill leva? Vad som är meningsfullt?
Maila till mig och berätta. Jag lovar att jag svarar personligen på alla mail jag får. Jag ser fram emot att höra av dig!
 
Från vilse till att hitta sig själv igen
Du kanske har hört talas om den svenske oerhört framgångsrike mäklaren Fredrik Eklund. Han kom till New York 2002 utan pengar, jobb eller bostad.
Genom sitt driv och sin framåtanda lyckades han - efter en kurs i fastighetsmäkleri - bli en toppsäljare under de första åren som mäklare. Han var nummer ett bland alla mäklare i New York fyra år i rad. Han har medverkat i TV-programmet ”Million Dollar Listing New York”.
År 2015 skrev han boken Sälj, inte så konstigt som den oerhört framgångsrike mäklare han var. Han hade allt - eget företag, oerhört rik och framgångsrik och var verkligen lyckad i allas ögon, han hade allt. Men han var inte lycklig.
Helt plötsligt tappade han fotfästet i tillvaron. Han hade förlorat kontakten med sig själv och sin svenska bakgrund. Vem var han, vad levde han för liv, ville han ens leva det här livet, hur hade han hamnat här?  
I reflektionerna över barndomen, relationen till sin familj och sig själv började han hitta svar. År 2017 skrev han boken Fredrik 2.0, året då jag återfann mig själv, där han berättar öppenhjärtigt om sitt sammanbrott och vägen tillbaka till att hitta sig själv igen.
 
Att tappa bort sig själv i all prestation och görande är något som kan hända oss alla, även den mest framgångsrike, som Fredrik. Att en dag vakna upp och ställa sig frågorna; hur hamnade jag här? Vill jag ens vara här? Vill jag jobba med det här? Vill jag leva på den här platsen och på det här sättet? 
Det är stora och viktiga frågor att stanna upp och reflektera kring. Är allt helt perfekt i ditt liv – så grattis – då är allt på plats i livet, fantastiskt, njut!  Men är det så att det skaver någonstans och vi bara fortsätter att köra på utan att stanna upp och reflektera, så kanske vi någon dag längre fram vaknar upp och inser att vi inte levt vårt EGET liv. Kanske har vi levt någon annans liv? Mammas eller pappas eller kanske efter hur samhällets förväntningar vill att vi ska leva för att vara lyckade. Men det kanske inte stämmer med just din egen längtan över hur du vill leva ditt liv. Och vi har ju bara ett liv, i alla fall som vi känner till just nu. Så frågan är - hur kan du leva DITT liv?

Vad vi behöver göra är att börja lyssna till oss själva och komma i kontakt med vad vi innerst inne vill, längtar efter och behöver? Och hur kan vi göra det?
Jo, genom att göra mindre och VARA mer med oss själva i tysthet och stillhet, det är då svaren kommer till oss, i tystheten och stillheten i varandet. En stund när vi inte är styrd av yttre stimuli, krav och prestation. Det är svårt att höra vår egen inre röst, när vi är upptagna med att göra saker. Men när vi stänger av, dra oss inåt och gör mindre, då kan vi komma i kontakt och möta oss själva.
Det kanske är det enda sättet om man inte bara ska springa efter vad andra vill eller från det dåliga samvetet. Den som vilar får öron för de svaga signalerna som kommer inifrån, från själen, vår egen sanning. Det är då när vi inte är upptagna med att rusa på och göra saker, som vi kan skapa utrymme att lyssna till oss själv och vad vi själva innerst inne vill och längtar efter och behöver.

För min egen del, så blev jag erbjuden ett nytt jobb som utbildningschef strax efter "soffincitenten" där jag tappat bort mig själv. I det arbetet blev jag intresserad av människors personliga utveckling. Jag kunde se att jag skickade två personer till samma kurs och en kom hem som en ny människa och en hade inte ändrat sig alls. Vilket ledde till den spännande frågan, vad är det som gör att någon helt plötsligt ändrar sig eller inte? Och nästa fråga blev, vad är det jag kan ändra och vad är det som är jag?
Jag var inne i en stark personlig utvecklingsfas själv och fick gå i chefscoaching, vilket ledde till att jag utbildade mig till samtalsterapeut och coach och därefter flera andra utbildningar. Jag har nu i 20 år arbetat väldigt medvetet med min egen personliga utveckling. Efter 8 år som utbildningschef, följde jag min dröm och längtan och startade eget och har sedan dess, nu i drygt 10 år jobbar som egenföretagare inom personlig utveckling. 

Idag arbetar jag tillsammans med mina kunder med att besvara precis med de här frågorna: Vem är jag? Hur vill jag leva? Vad gör mig lycklig? Dvs att hitta svaren på frågan: HUR VILL JAG LEVA MITT LIV, inifrån och ut.

Onlinekurs på gång!
Jag håller som bäst på att utveckla de sista runt e-kursen som jag planerar att lansera inom kort.
I nästa nyhetsbrev kommer du bli inbjuden till att få reda på mer!
Redan nu kan jag avslöja att den handlar om hur du kan: Möta dig själv för att leva ditt liv - inifrån och ut. Ett liv med mer självmedkänsla och balans i livet.
Härligt eller hur!

Kommentera gärna: