hur kan du vila och växa samtidigt?

Varför är vila och återhämtning viktigt?
Efter en intensiv julvecka och julafton, så är det dags att koppla av för de flesta av oss. Att släppa taget om allt som måste GÖRAS en stund och bara VARA. Det är så läkande och välgörande för oss, när vi kan stanna upp och ta tid för återhämtning. 
Här nedan delar jag några tankar om vikten av att vila.

Dvalan en viloperiod för att växa
Jag gillar liknelsen med perennernas viloperiod, dvalan och vi människors behov av återhämtning.
Perenna växter, kan inte flytta på sig om vintern när det blir svårt och kärvt. De har bara två val, anpassa sig eller dö. Växterna väljer det första och gör det genom att gå i dvala, det är den årliga viloperioden som plantorna går in i under vintern och det är framförallt en härdningsprocess. 
Under dvalan avmognar växterna, de tar en paus i mognandet och det sker för att de ska växa sig starkare, en skyddsåtgärd helt enkelt, dvalan maximerar växtens styrka och härdighet.
Vilan är viktig även för oss människor. En stund när vi inte är styrd av yttre stimuli och krav, till att börja ledas av vår inre livskunskap. Dvs stäng av, dra sig inåt och göra mindre. Det kanske är det enda sättet om man ska bli en människa som inte bara springer efter andras visselpipor eller från det dåliga samvetet. Den som vilar får öron för de svaga signalerna som kommer inifrån, från själen. 
Jag tänker att vi precis som perennerna blir starkare när vi tar oss tid att vila och återhämta oss. Då orkar vi mer sedan, när vi behöver vara aktiva igen.
ör att uppnå vila och återhämtning behöver vi hitta aktiviteter när vi inte upptar vår kropp och våra tankar med något specifikt görande eller tänkande. Utan vi tillåter tankarna att få vandra fritt och kroppen att stilla sig, det är ett sätt att ta sig från görande till VARANDET, närvaron i nuet. 
Mina favorit tips för vilande är:
- att ta en tupplur mitt på dagen
- att ta en skogspromenad utan att lyssna eller prata
- att meditera
Prova du med och se vad du kommer i kontakt med i tystheten som infinner sig i vilan, när du kan höra dig själv och dina egna inre svar blir tydligare.

Vila och växa
Tuppluren mitt på dagen, ett gratis nöje. Det är något med detta, att mitt i allt GÖRANDE få ligga stilla, dra en filt upp under hakan och för en liten stund slappna av och försvinna bort till VARANDET. Tuppluren blir ett sätt att säga till mig själv och mitt system, att jag just nu inte behövs. Dessutom menar forskningen att en korts stund vila mitt på dagen motsvarar ungefär en och en halv timmes nattsömn. 
Eftersom man kommer på en massa saker när kroppen blir stilla, är det viktigt att vila och ta en paus från allt som måste göras nu. Mitt bästa råd är att säga till mig själv: jag har varken tid eller råd att inte ligga här.
Det händer att man rent fysiskt kan känna i kroppen det som sker i själen när man vilar, hur man växer i sig själv på något sätt. Det har hänt att jag somnat i ett problem och vaknat i en lösning.
Samma sak har hänt när jag ibland lämnar min arbetsplats och tar en promenad en stund i skogen utanför. Det är som att den kroppsliga förändringen väcker andra delar av mina tankar och känslor till liv. Samma sak kan hända när jag dansar, under dansen och rörelsen så kommer nya insikter och lösningar till mig.
Precis som med muskler, de växer i vilan mellan träningspassen. Samma sak gäller för själen. Utan vila reduceras chanserna till fördjupning och mognad. Därför är vilan också en del av ansvarstagandet i livet tänker jag.
Forskning har visat att något av det som händer under nattens sömn också händer när vi dagdrömmer, slappnar av, släpper fokus några ögonblick och låter fantasin få fritt spelrum.
På ytan är vi mindre produktiva, men under ytan i vårt undermedvetna, drar en aktivitet igång som vi inte råder över. Vi kan bara tillåta att det händer och tillåtelsen till det är vår villighet att vila. 

GOTT NYTT ÅR!
Nu önskar jag dig en tid för vila och återhämtning och när det blir dags, ett riktigt gott nytt år! Vi hörs då igen!
/Ingrid
 
5 nycklar till mer balans och glädje

Missade du förra nyhetsbrevet? Passa på att klicka på länken nedan och få mina 5 bästa tips, baserat på min Helhetsmodell för personlig utveckling, helt gratis.

Facebook
Nu har jag även bytt min Lotusutveckling sida på Facebook så att den också heter Ingrid Thorngren. 
Gilla min sida på Facebook, så följer du allt spännande som händer och missar inte något. Från och med nu kommer jag vara mer aktiv på sociala medier och dela tips, idéer och inspiration.

Kommentera gärna: