så påverkar du enkelt din sinnesstämning

Hej! Idag tänkte jag dela med mig av ett av mina favorittips för att påverka min sinnesstämning - eteriska oljor. 
Ett annat tips för ökat välmående är att ta mikropauser och röra på kroppen. 
Jag har också fått flera frågor om hur går det med min digitala utbildning. 
Tack det går bra, läs mer nedan.
Önskar dig nu en skön helg!  Andas, dofta, rör på kroppen och njut av stunden. /Ingrid
 
Eteriska oljor är viktigt och bra för vår hälsa och välmående.
Min filosofi är att det är viktigt att ha verktyg för att kunna ta hand om sig själv på bästa möjliga sätt, speciellt i svåra eller stressade tider. Ett av de bästa sätten jag vet, är att använda eteriska oljor. Doften påverkar vårt doftsinne och därigenom hela vårt system; våra tankar, våra känslor, vår fysiska kropp och själen.
Med vissa oljor kan du bli mer avslappnad, lugn och mindre stressad och med andra oljor kan du höja din energinivå och bli piggare, allt efter vad du behöver just i stunden.
Eteriska oljor utvinns från aromatiska extrakt från blommor, växter och frukter. Oljornas användningsområden sträcker sig från att påverka vårt doftsinne och vårt humör till att användas t ex vid massage. Eteriska oljor är högt koncentrerade och kräver i princip alltid utspädning innan användning på huden. I tillverkningsprocessen destilleras växtdelarna genom ånga och blir till slut en eterisk och koncentrerad olja.

Hur jag använder oljorna:
Jag har en mängd oljor, se bilden som jag använder själv hemma, när jag vill påverka min sinnesstämning och för att jag tycker att det är väldigt välgörande med goda dofter.
Jag använder dom också på utbildningar, där jag kan jobba med dom på olika sätt. Olika oljor och dofter påverkar oss på olika sätt och passar därför perfekt att använda i olika sammanhang, en doft för en viss färg, en doft för dagen, en för en viss känsla, övning osv.
- Det enklaste sättet är att droppa en droppe eller två på en pappersservett, som du sedan kan dofta på. Själv brukar jag stoppa ner den i bh:n, så kan jag plocka fram den när jag behöver den.
- Oljorna är så starka att de inte går att använda direkt på huden, utan du kan blanda ut dem med en vanlig olja, t ex olivolja och sedan använda på huden. Fantastisk om du vill massera kroppen, välj en olja som passar din sinnesstämning, lugnande, uppiggande eller för mer klarhet.
- Jag tycker också att det är fint att ha oljorna hemma, som ger doft i rummen, t ex att droppa dem på pinnar eller ha i en oljelampa och därmed sprider sig väldoften därhemma. 

En av mina favoriter - Lavendel
Jag tycker lavendeloljan har en underbart mjuk, varm, blommig doft. Den är läkande, lugnande och helande.
Lavendel har en uppmjukande och lugnande effekt. Ge dig själv och din kropp en avkopplande stund innan läggdags med en skön massage. Eller att ha lavendelolja i en aromalampa, där den får en lugnande, avslappnande effekt i hela rummet.
Inom ayurvedisk tradition anses lavendeloljan vara utmärkt för ett stressat, irriterat och uppjagat sinne som behöver varva ner.
Lavendel lugnar både kropp, själ, tankar och känslor.
 
Hur använder jag doft sinnet mer hemma?
Lavendel som växt
Många kanske känner igen lavendelpåsarna som vi hade i linneskåpet förr i tiden, som gav en fin doft till nymanglade lakan. 
Lavendel som växt är fantastik att plantera eller ha i kruka på balkongen. På landet har vi planterat lavendelplantor just vid torkställningen, och varje gång jag hänger upp eller tar ned tvätt, så sprider sig lavendeldoften i luften. Magiskt!
 
Oljor på doftpinnar
Jag älskar Lavendelolja i flaska med doftpinnar. Här sprider sig doften och ger den lugnande och avslappnande effekten i hela rummet. Det finns många goda dofter att välja på idag. Beroende på vad du vill skapa för känsla och stämning. 
Ibland när jag inte hinner ut i naturen, tar jag in naturen i hemmet och använder oljorna: Tall, Cypress eller Rosmarin.
 
Ta en paus, andas och sträck på kroppen
Just nu är det inte bara julstressen som är påtaglig. Utan även stress och oro inför corona och hur det ska bli i jul och inför nästa år. Många sitter också hemma och jobbar och det kanske inte alltid är den bästa arbetsmiljön. Vi sitter långa perioder framför datorn och är med på diverse digitala möten osv. 

Kanske glömmer du att ta en paus emellanåt?
Då är mitt bästa tips till dig att testa, min 5 minuter långa stående meditation och landa i kroppen och andningen. Ta en mikropaus, sträck på kroppen, andas ner i magen och landa hemma hos dig själv igen. Sen ny energi och redo för jobb igen!

Och visst har du 5 minuter? Jag är helt övertygad om att vi mår bättre efter en liten mikropaus, det behöver inte vara mer än 5 minuter. Prova och se hur det känns hemma hos dig, när du har släppt allt annat för en liten stund.
 
Onlineutbildning på G
Jag har fått flera frågor hur det går med utvecklingen av den digitala utbildningen. Så roligt att många är nyfikna! Tack det går bra , jag jobbar på för fullt.
Stort tack först och främst till alla 12 fantastiska bollplank:are, vi har nu pratats vid på telefon och jag har fått så mycket bra feedback på problem, behov och längtan, kopplat till balans i livet och att kunna njuta av livet fullt ut, så roligt!
Jag håller nu som bäst på att paketera hur online utbildningen ska se ut. Jag är SÅ taggad!
Så håll utkik i början av nästa år, då kommer mer information!

Önskar dig nu en skön helg, tredje advent och en skön vecka. 
Så hörs vi nästa fredag igen. Hör gärna av dig med frågor och feedback.

Kommentera gärna: